2019. okt 27.

Páros kiruccanás őszből a nyárba, jóárasítva: irány Kelet-Szicília!

írta: viragjasz
Páros kiruccanás őszből a nyárba, jóárasítva: irány Kelet-Szicília!

Igen, olcsó. Olaszországi viszonylatban ugyanis Szicília tényleg nem drága. Cserébe persze egészen más élményt is jelent, mint Itália egyéb régiói. 

Odajutás: természetesen szárnyakon

A legegyszerűbb megoldás a Budapest-Catania fapados röppenés. Bár a fapadosokról sok csúnyaságot hallani, azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy míg a negatív esemény mindig jó nagy hírverést kap, a napi szinten normális, problémamentes utakról értelemszerűen nem tudósítanak. Egy keddtől szombatig tartó kiruccanás két embernek 50-60e Ft körüli összegből meg is van oda-vissza, ha november közepén még SOS az őszi nyaralás mellett döntenétek. Ekkor ugyanis még mindig 20 °C körüli, zömmel napos idő vár odakint.

Szállás: AirBNB!

Catania óvárosában az önálló kislakások ideális, szintén 40-50e Ft körüli összegért már elérhetők a megadott időpontban, de vendégházakban szobákat ennél olcsóbban is igénybe vehet két vendég.

Étkezés: pizza, pasta, bivalymozzarella

pizza.jpgOlaszországban mi mást is enne az ember, mint pizzát! Ráadásul ez az isteni eledel, amely nem véletlenül lett a világ egyik legismertebb étele, Szicíliában igencsak olcsó is. Ha itthon van jól bejáratott helyed, ahonnan rendelsz, most képzeld el, hogy Cataniaban közel azonos áron már családi méretű, gőzölgő tésztakorongot kapsz a klasszikus feltétekkel!

Étteremben enni sem kimondottan drága egyébként, de ha nem akarod egyáltalán költségekbe verni magad, inkább kisvendéglőkben, take-away helyeken fogyassz. Ha mégis beülsz, érdemes tudni, hogy ott nem elvárt a borravaló, de 5-10% plusz jólesik elismerésül azért, ha megfelelő kiszolgálást és jó ételt kaptál!

Érdekes módon, míg itthon a diszkontok olcsóbbak, és a kisboltok drágábbak, ott inkább fordítva van. 2 személyre, 5 napra reggelit és vacsorát + extra mennyiségű nassolni valót - a szicíliaiak nagyon jók benne -, 2 személyre 11-12 ezer Ft-ért vásárolhatsz be, benne egy üveg jó minőségű, helyi borral, helyi sajtokkal és szalámival, no meg másfél kiló paradicsommal. 

Olcsó programlehetőségek: egyéni szervezésben, minden más: baromi drága!

img-0923.jpgCatania több pontján vannak tourinform kuckók, amikor egy ember üvegkalitkában ül, és igyekszik szuper ajánlatokat adni például naplemente-hajókázásra, borkóstolóra, Etna-túrára. Viszont ezek rendszerint 50-100 Euró körüli árakon futnak/fő, szóval átgondolandó... Szintén nem olcsó, de egy fokkal barátibb lehetőségeket találsz az AirBNB Experiencek közt, ráadásul ott a helyi idegenvezetőddel sokkal közvetlenebbül is beszélgethetsz is. A szicíliaiak gyakran mogorvák, a legtöbbjük valószínűleg leszarom tablettával nyitja a napot, de vendéglátó helyzetekben tényleg ellátják a vendéget.

Mindent egybevéve, én az önálló túraszervezést javaslom!

Aki vulkánt szeretne mászni, Catania környékén nyilván érdemes megnézni az Etnát, ami működő, pöfékelő példány. Ha érdekel egy nagy, szürke hegy, aminek a környéke nem kimondottan izgalmas, viszont egy lyukból a közepén füst szivárog, ne hagyd otthon a túrabakancsot! Tömegközlekedéssel készülj fel, hogy korán kell indulni. (De még a drága túrák is inkább a reggeli órákban kezdődnek.) 

Két kisváros a közelben, ahová érdemes elmenni: Taormina és Siracusa

img-0867.jpgAzt azért érdemes tudni Szicíliáról, hogy vagy nagyon romos és mocskos, vagy gyönyörűséges kis ékszerdobozok várnak ott. Pl. Catania az előbbi, T és S pedig az utóbbi csoportba tartoznak. Én - örök autóban rettegőként - az égvilágon senkinek nem tanácsolnék olyat, hogy magyarként nekiálljon vezetni Szicíliában, pláne azután, hogy láttam az ottani mentalitást és forgalmat... Viszont a tömegközlekedés annyira nem is szörnyű, mint ahogyan azt a dél-olasz térségekről feltételeznénk. Sőt, igazából kellemesen csalódtam! 

Ehhez azonban egy nagyon fontos, pénztárca-kímélő adat: előzőleg jegyirodában vedd meg jegyet, ne a sofőrnél. Bár van rá lehetőség, de dupla(!) áron, mintha elővételest váltanál. A buszindulást, hiszen mediterrán nép, természetesen eléggé kicentizik/megtoldják 4-5 perccel, viszont ha látnak rohanni egy későt, arra is rugalmasan várnak. A menetrendet érdemes neten követni, és az utolsónak beírt busztól visszaszámolni még kettőt, mert valószínűleg az lesz a valódi utolsó járat aznap.

Történelem és shopping találkozása

img-0791.jpgSzicíliában számos ókori rom található, tehát a tipikus gótikus hangulatú városok helyett, amit Itáliában megszokhatott, itt sokkal inkább ezt a vonalat kapja meg az építészet és a múlt iránt érdeklődő látogató. Több romhoz is lehetséges teljesen vállalható árakon bemenni, hiszen ezek nagy része ma múzeumként funkcionál. Viszont a városok közepén terpeszkedő romokat jegy nélkül is meg lehet csodálni, csak épp megismerni kevésbé van mód, hiszen körbe vannak kerítve.

Szuvenírek tekintetében: tömegtermékek helyett keress egyedit! Számos kézműves alkotó, "ajándékgyártó" portékáiból lehet válogatni. Mivel ezek az emberek lelkesen mesélnek a mindennapi művészetükről, illetve az ahhoz köthető történelmi szálakról, bűbájos angol-olasz mixek végighallgatására nyílik lehetőség. Nekünk is így lettek papirusz-képeink Siracusából - a papiruszsás ugyanis itt terem meg Egyiptomon kívül, Európában pedig kizárólag. Egyedi és szép dekoráció lehet ez, az utazás ereklyéjeként.

img-0783.jpgÉrdemes ellátogatni mindenféle-fajta piacra, aki szereti a halneműeket, annak a tengerparti városok halpiacai igazi kéjutazást jelentenek majd. Emellett több száz fűszerkeverékből is válogathat némelyik standnál a piacjáró turista, hihetetlen, de egy viszonylag nagy adag ezekből a helyi csodákból 1-1 Euróért már vihető is. A családi szuvenírek így igen olcsón kihozhatók, mégis autentikus, valódi ajándékot kap mindenki, ami még hasznos is. Élelmiszereik mellett, az olaszok piacos ruhái is jó minőségűek. Bár próbálni általában nem lehet, aki ismeri a testi adottságait, illetve azt, mi áll jól neki, remek olasz - ott is gyártott - darabokkal gazdagodhat, 10-15 Eurós árakon. 

Pisztácia, mandula, szőlő, olívabogyó - ezek nélkül nincs Szicília

Ezeket a Közel-Keletről az ókorban hozták be a hagyományosan egyébként gabonatermelő szigetre. Azóta pedig mindenhol és mindenben ott figyelnek! Az édes, kívül roppanós, belül krémes cannolinak például, ami a régió nemzeti édessége, gyakori tölteléke és díszítője is a pisztácia. Sós verzióban pedig mindenképp érdemes kipróbálni a pisztáciás pestóval készült tésztákat, illetve a pisztáciás sajt és szalámi is elképesztően finomak.

Egy tipp, ha nem bírod a zajt és a koszt

Catania helyett válassz szállást Siracusában! Okosan megoldották a helyközi közlekedést, ugyanis a város központjából induló busz a reptér felé is elkanyarodik, így a terminálból kilépve, ott is teremhetsz a "helyi volán" megállójában. 1- 1 óra 15 percnyi buszozással később pedig a valóban festő szépségű, dél-keleti városban találod majd magad, ami hamisítatlan mediterrán életérzéssel, és nagyságrendekkel festőibb utcákkal vár. Már, amennyiben a tisztaságot és a csendet szereted. Ha érdekel az omladozó házak autentikus varázsa és a minden reggel vasárnap hajnali Bulinegyedet idéző látvány, akkor... Inkább Cataniában a helyed.

img-0735.jpgExtra-extra infók:

- Legális a marihuána.
- Vannak csomagmegőrzők a városban, ha a kicsekk-becsekk nem jó időben történne.
- A helyközi busztársaság Taorminába és Siracusába: Interbus.
- Buszmenetrend csekkolására a Check My Bus oldalt javaslom.
- Bár a maffia állítólag él, ez nem észrevehető egy látogató számára.
- A táskára azért érdemes figyelni, de mi semmi gyanúsat nem tapasztaltunk, még a veszélyesebb övezetnek nyilvánított piacokon sem.
- Kávézás: reggel nagy capuccino és latte, délután macchiato. Utóbbi isteni finom, krémes és erősen pörkölt. Tehát nem a speciality-vonalat, hanem a hagyományos arabos kávékultúrát képviseli. 
- Ha nem szeretsz egy helyben lenni, cirka 4 órányi kompozással átruccanhatsz Máltára is.

Ha valaki odavan a kis sikátorokért, a tengerszagért, a művészboltokért és kézműves cuccokért csillivilli tök ugyanolyan ajándékboltok helyett, mindenképp fogyasszon el egy Aperol Spritzet a tenger partján, valamely sikátor végénél, aztán nézelődjön egy helyi galériában.

Szólj hozzá

kávé utazás olaszország szállás nyaralás gasztronómia pihenés mediterrán szicília pizza itália pasta catania világjárás siracusa airbnb utazós blog őszből a nyárba be vagyok sózva