2019. sze 03.

Magyarország legkülönlegesebb fekvésű szállodái - 1. rész

írta: viragjasz
Magyarország legkülönlegesebb fekvésű szállodái - 1. rész

A fekvés félsiker, ha hotelekről van szó. Bár Magyarország nem éppen hatalmas, és igazán grandiózus tájakkal sem büszkélkedhet - tengerpart, síparadicsom -, azért itt is találni olyan hoteleket, amelyek igencsak szép "pontokra" lettek építve. A jó hír, hogy nem megfizethetetlenek, és akár 1-2 éjszakára is megéri meglátogatni őket, annyira közel vannak. Ebbe a részbe olyan szállodákat választottam, amelyekben már jártam, így egy-egy különleges, érdekes információval is szolgálok róluk!

 

64730256_863078557381169_3663179853026295808_n.jpg

1. Takler Kúria - Szekszárd, decsi szőlőhegy

Bor, mámor, Pro... Azaz bocsánat, Szekszárd! A családi birtokban lévő kúria igencsak eltalálta, mi kell a Provence-i hangulatra itthon vadászó, trendhajhász vendégeknek: vintage dögivel, vezetett bortúra csinos kis tételekkel, bisztrómenü rusztikus helyi fogásokkal, no meg, egy jól felszerelt wellness részleg! Érdekessége, hogy bár réginek tűnik, valójában az elmúlt években épült, elképesztően pontos, minden igényre odafigyelő tervezéssel, hajazva a régi idők patinájára. A tulajdonosok szíve-lelke benne van, és ezt nagyon érezni. A kilátás mesés, a borok csodásak, épp, csak egy a bibi: a pincéből hiányzó vécé. Igen, tudom, mekkora váltás ez most a téma fennköltségében, de amikor az ember lánya tételeket tételekre halmozva kóstol, ízlel és fogyaszt négy emeletnyi mélységben a hordók között... Akkor a vesék azért képesek sunyi módon, hirtelen működésbe lépni. (Ilyen gyorsan még életemben nem lépcsőztem felfelé!) A szálloda egyébként tényleg új a mezőnyben, 2018 decembere óta fut teljes gőzzel, és bízom benne, hogy a kezdeti lelkesedés nem hagy majd alább.

 

25354127_1836475049977976_9074738944935440493_n.jpg

2. (Hunguest) Grandhotel Galya - Galyatető****

2012-2017 közt azt hiszem, talán nyolcszor vagy kilencszer jártam ebben a szállodában, ami a Mátra második legmagasabb pontján, pontosan Kékes-tetővel szemben található. Azaz, a kültéri jacuzziból és az étterem teraszáról - illetve, a hegyre néző superior és deluxe szobák erkélyeiről - is pazar kilátás fogadja a városi létből kimenekülő "vándorokat". Sajnos azonban, a hotel pár évvel ezelőtt keresztülment egy tulajdonosváltáson, aminek köszönhetően nemcsak a korábbi tulaj saját gyűjtésű, morálisan vitatható vadásztrófeái kerültek le a falról, de sajnos, eltűnt a szálloda amúgy igencsak lehengerlő patinája is. Az 1940-es évek elején épült terméskő-borítású grandhotel igazi hegyi gyöngyszem, aminek piros szőnyegein és hosszú folyosóin lazán le lehetne forgatni a Ragyogás magyar változatát. Pláne, hogy ott is ragadtak már fent erős havazás miatt, áram nélkül emberek.

13659069_1622378808054269_1185943968729788585_n.jpgA tulajdonosváltás viszont egyfajta profilváltást is magával hozott, és a korábbi forgatási helyszín (Tolnay Klárival), a szocializmus SZOT-üdülője, szanatóriuma, a majdani elegáns hotel jelen pillanatban a tömegturizmus áldozata lett, ahol az igazi csend és nyugalom sajnos már ritka vendég. Túlontúl gyerekbarát lett - értsd: 10 vendégre 8 gyerek legalább jut -, és a szálloda átlagos vendégszámához képest a wellness részleg sem épp nagy. "A négy évszak élményszállodája" megnevezés egyébként stimmel, a hegyek bizony minden szezonban csodálatosak... Kandallós és jacuzzis szobáiban pedig végül is, könnyű elfelejteni a kinti zsibongást - így azt hiszem, ez az, amire megéri rákölteni a plusz összeget. Fun fact: 4 évvel ezelőtt hazánk miniszterelnöke felavatott ott egy újonnan épült turistaházat, majd a hotel mindenki más elől 100%-ban lezárt éttermében fogyasztotta el szigorúan ellenőrzött ebédjét. 

 

vis.png

3. Silvanus Hotel Visegrád****

Az erdők, mezők istenéről kapta nevét a hotel, aminek "első fele", azaz alsó része 1971-ben épült "panelház", a vadászati világkiállítás szállodáinak egyikeként. Mivel pont a Fellegvár mellett helyezkedik el, panorámája a Dunakanyarra talán minden itt sorolt hotelé közül a legszebb, és ezt varázslatosan sikerült is kihasználni! Étteremterasz, kávézóterasz, nagy erkélyű szobák, üvegfalú lift, panorámamedence: az ember bármerre néz, Dunakanyart lát. Mostani arculatát az 1990-es években nyerte el, tulajdonosa már akkor figyelt a környezetbarát anyaghasználatra, az épület még napelemeket is kapott. A wellness részleg egyébként, brunch-csal egybekötött programként nem szállóvendégek számára is látogatható, a pool barban pedig isteni smoothie-k közül válogathat az egészségtudatos utazó. A kevésbé egészségtudatos számára egy elég széles koktél- és kávépaletta is rendelkezésre áll. 

 

39102649_1971841673107979_3893320328348172288_n.jpg4. Hotel Bellevue Esztergom-Búbánatvölgy****

Ha akarnám, se tudnám letagadni, mennyire szeretem a Dunakanyart, nálam a Balatont például csípőből lenyomja. Árkategóriában jóval visegrádi cimborája alatt áll a búbánatvölgyi wellness paradicsom, ami talán az egyik legjobban felszerelt szépülő-úszkálós szekciót tudhatja magáénak az országban. Bár a hatalmas terasz itt napozásra szolgál, illetve a szobák erkélyeit helyettesíti, az étteremhez pedig  nem tartozik kiülős rész, összességében remek alternatíva annak, aki olcsóbban szeretne ezen a vidéken pihenni egy kicsit, lógázni a lábát valamelyik medencébe. Különleges információ, hogy a Silvanus és a Bellevue tulajdonosai jó barátok, így mikor utóbbi megépült, szándékosan kapott egészen más, cirádásabb, ragyogóbb, elegánsabb felépítést a viszonylag letisztult, természetesebb hegyi hotelnél, bár a napelemek itt is látványos szereplők. Úgy gondolták, különböző stílussal biztosan nem lesznek egymás riválisai. Szimpatikus megegyezés, ugye?

 

11202595_1012191462138193_429612173233792496_n.jpg

5. Wellness Hotel Kapitány - Sümeg****superior

Mondd, akarsz-e a sümegi vár alatt koktélozni? Mondd, akarsz-e egy hatalmas wellness-részlegen pihenni, majd lovagok közt sétálni? Bár kb. négy éve jártam ebben a szállodában, kellemes emlékek kötnek hozzá. Még úgy is, hogy a (kuponos) foglalásunk szerinti szoba egy parkolóra nézett. Akkor két dolgot tanultunk meg: óvatosan kell bánni ezzel a kuponozással, és bizony van, amikor megéri a felár. Sümegben az a jó egyébként, hogy igazán nincs ott semmi, azaz egy álmos kisváros, de a várnak köszönhetően mégsem tűnik ez fel. A 2005 óta üzemelő szálloda tervezői igencsak résen voltak, hová épüljön a komplexum, így tényleg a várral szemben lehet úszkálni... (A képen a pasim szerepel.)

 

13450158_1609762545982562_6374743647443146925_n.jpg

6. Kastélyhotel Sasvár Resort****

Egy kastélyhotel már eleve kicsit minden felett áll, sőt, kijelenthető, hogy abszolút szerénytelenül el van telve magától, de valljuk be, megteheti. Annál is inkább, mert a Mátra szívében helyezkedik el, bár nem a magaslatokban, de gyönyörű, természeti környezetben. Azon hotelek egyike, ahonnan bőgve jöttem el, mert mérhetetlenül megérintett az a csoda, az az úri báj, ami körbelengi a szállodát! Én 2016-ban jártam arra utoljára, akkor még igen pici volt csak a wellness részleg, de ahogy a közösségi oldalaikat figyelgetem, itt igencsak komolyan veszik a fejlesztés, szolgáltatásbővítés fogalmait. Aki megteheti, annak mindenképp egy kisebb-nagyobb lakosztály foglalását javaslom, mert nem túlzás, itt valóban főúri kényelemben lehet részesülni! Ebben a hotelban sem hanyagolják a helyi termelőket, amellett, hogy választékban a sor legkülönlegesebbje, ízeiben pedig abszolút győztese. Én imádtam, de biztos sokakat kiakaszt: itt bizony smart casual dresscode érvényes az étteremre, azaz, ha már egy kastélyhotelban vagy, tiszteld meg azzal a lenyűgöző környezetet, hogy nem macinaciban cammogsz be enni :)

Még több hasonló tartalomért kövesd a blogot!

A szöveg a saját szemszögem szerint íródott, és tudom, még sok csodás fekvésű hotel van az országban Lillafüredtől Badacsonyig, Bánktól Sopronig, de azokban MÉG nem jártam :)

A hotelek ismertetője nem fizetett, nem megbízás alapján létrejött tartalom! A fényképek sajátok, felhasználásuk egyéb felületeken engedélyköteles.

Szólj hozzá

hétvége utazás belföld szálloda wellness élmények pihenés panoráma borhotel négy évszak kastélyhotel