2019. sze 25.

Miért szítanak annyi indulatot a felnőttbarát szállodák?

írta: viragjasz
Miért szítanak annyi indulatot a felnőttbarát szállodák?

Gyermekmentes. Mostanában mintha szitokszó lenne. A polkorrektség elterjedése miatt lehet, vagy inkább sokak sértettségéről van szó? Inkább nevezik őket felnőttbarátnak legtöbb esetben, kikerülvén az egyébként pont, hogy lényeges tényt: ezekben a szállodákban nincsenek gyerekek.

wine-1838132_340.jpg

Kik járnak felnőttbarát szállodákba?

Nem árulok el túl nagy titkot: azok, akik gyermekmentes körülmények közt pihennének! Ebben benne vannak, akik alapból nem rajonganak a gyerekekre jellemző sajátosságokért, és azok is, akik saját utódaik otthonhagyása, és a párban, vagy épp barátokkal töltött pihenés során, másokéra nem kíváncsiak.

 

Véráldozat, gyermekgyűlölet?

Nagyon nehéz úgy kimondani a tényt, hogy "nem szeretnénk gyerekeket a pihenésünk során magunk köré", hogy az embert ne színezzék át azonnal egy szociopata tömeggyilkossá, aki a pincéjében láncra verve tart gyerekeket, hogy aztán éjfélkor feláldozza őket. Amikor azt mondjuk, nem szeretnénk gyerekekkel tarkítani a nyaralást vagy a páros kiruccanást, akkor a gyerekekkel járó körülményeket szeretnénk kikerülni valójában.

 

Bármilyen hihetetlen, de zavarnak

Számos aranyos, szép, szórakoztató kisgyereket ismerek én is, de ettől még kimondom: ha elmegyek egy hotelba, kegyetlenül ki tudok akadni a visítástól, attól, hogy minden területet magukévá tesznek, nyitogatják a szaunaajtót, ugrálnak a medencébe, az ember nyakába másznak a jacuzziban: miközben a szüleik - szintén pihenési szándékkal -, vajmi keveset foglalkoznak azzal, hogy mások pihenését ne zavarják meg. Hiszen inkább mobilt nyomkodnak, magazint lapozgatnak.

naszutas.png

Jólesik "megadni a módját" a dolgoknak

Amikor eltöltök egy jellemzően nem túl olcsó hétvégét egy jobb szállodában, jólesik csinosan felöltözni a vacsorához, megkóstolni a helyi borokat, sajtokat, közben hallgatni a diszkrét zenét és halkan beszélgetni. Úgy, hogy közben nem kell aggódni, melyik percben szalad nekem egy gyerek, mikor egyensúlyozom a levessel. Egy elég neves, népszerű, nagyrészt telt házzal futó, pár éve azonban irreálisan gyerekbarát profilúvá alakított hotelban láttam az alábbi szituációt: anyuka a karjában vitte az 1,5 év körüli egyik csemetét, míg annak 6 év körüli testvére le-fel rohangászott. A hatéves elesett, anyuka próbálta nyugtatni, eközben a kicsi, anyuka karjának öleléséből kinyúlva, egyszercsak megragadott egy kanalat, amiből agy jó adag sült rizsgombócot a földre dobott, majd lenyalogatta az eszközt. Anyuka pedig, lesve, látja-e valaki, gyorsan visszadobálta a rizsgombócokat, a lenyalt kanállal egyetemben: a tálba... És nem szólt a személyzet tagjai közül senkinek.

 

Miért ne fájjon, hogy vannak felnőttbarát szállodák?

Rengeteg indulatot vált ki egyik-másik felnőttbarát hotel posztja a közösségi média felületein. A halálkívánástól a "milyen jogon tiltotok ki ártatlan kicsiket?"-ig, a "majd jól odamegyünk mind az öt gyerekkel zavarogni"-tól a bezáratást kezdeményező városi petícióig mindent láttam már.

Nos, elég sok hotelben voltam itthon, és nagyon jól ismerem ezeken felül is a kínálatot. Kb. 100 normál, ebből 50 esetében célzottan gyerekbarátként felcímkézett szállodára jut 4-5 felnőttbarát változat, ami jellemzően sokkal drágább a többinél. Ebből következően, arányaiban még mindig sokkal kevesebb ilyen hotel van, tehát nincs miért azt kérdezgetni: miért? Egyszerűen ez nem logikus kérdés! Persze, sokan kötik össze gyűlölködéssel, és állítják be saját magukat áldozatként ebben a témában: szegény apróságok és családjaik, akik ODA PONT nem mehetnek, mert onnan "ki vannak tiltva". Pedig ez nem más, mint célcsoport-meghatározás: a szolgáltatás adott embereknek szól, és kész.

bukkosreggeli.png

Én az alábbi felnőttbarát / felnőttbarát hétvégét is kínáló hotelekben jártam már - Íme, egy rövid értékelés

Imola Hotel Platán**** Eger

élmény: 10/8, ár-érték arányban: 10/7

A wellness részleg nagy, de személytelen egy kicsit, az étteremben pedig időpont-foglalással van vacsora, ami menüválasztásos. Mivel én jobban kedvelem a rugalmasabb megoldásokat, nekem ez a része nem tetszett. A szobák nagyon szépek, de egy a bökkenő: a terasz pont a városi fürdőre néz, ahol viszont bőven akad gyerekzsivaj.

Személyzet: készséges, de rideg.

Duna Relax&Event Hotel**** Ráckeve

élmény: 10/3, ár-érték arányban: 10/6

Szép wellness részleg, gyönyörű enteriőr, szuper ételválaszték, hidromasszázskádas lakosztály... És még Budapesthez is közel van, tényleg, elképesztő lehetőségek lennének benne, csak épp, rossz a megcélzott és mindenféle kedvezménnyel csalogatott célcsoport. Ők nem mások, mint a csapatban utazó nyugdíjasok. Nos, érdekes élmény hajnalig tivornyázó, részeg hetveneseket arról győzködni, hogy mi pihenni jöttünk ide.

Személyzet: egy kissé szét van esve mindenki.

Bükkös Hotel**** Szentendre

élmény: 10/8, ár-érték arányban: 10/6

A wellness nagyon aprócska, de cserébe van privát jacuzzizós lehetőség. Aki inkább szaunázni szeret, annak telitalálat! A szobák szépek, de némelyik jóval kisebb - azonos áron - a többinél, nagy, csillogó, és picurka szobában is jártam már ott. Az ételek viszont szuperek, a hotel szintén közel van Budapesthez, Szentendre mediterrán szívében, idilli környezetben fekszik. A szobák csendesek, nincs áthallás, patikatisztaság jellemzi őket.

Személyzet: teljesen rendben.

Jankovich Kúria és Wellness Hotel**** Rácalmás

élmény: 10/10, ár-érték arányban: 10/9

A kakukktojás, itt ugyanis havi egy-két hétvégét megtettek felnőttbarátnak. Gyönyörű, tiszta szobák, szuper, különleges koreai vacsorakínálat* (minimális térítés ellenében) + különleges szépségszolgáltatások is várnak, túl a "masszás és masszás" lehetőségen. Én egy tetőtől talpig leradírozós, bőrmegújító kezelést választottam, és imádtam. (*2019 december közepéig ez felújítás miatt szünetel a weboldal szerint.)

Személyzet: ötcsillagos!

koreai_1.png

Szólj hozzá

utazás hotel étel szálloda wellness élmények pihenés relax üdülés négycsillagos gyerekbarát felnőttbarát gyermekmentes